2022-10-12 12:43:52

OD STABLA DO STOLA

Učenici vrtlarske sekcije školske zadruge Rogač, odlučili su ove godine posvetiti malo više pažnje na pomalo zaboravljenu biljku po kojoj je naša zadruga dobila ime. Uz slogan „Koristi zdrave slastice, budi aktivan i  njeguj pozitivne misli“ odlučili su s voditeljicom vrtlarske sekcije Suzanom Burić i školskom psihologinjom Maricom Garmaz, krenuti u avanturu kreiranja zdravlja za sebe.

Na početku školske godine obrali su mahune rogača sa stabla u školskom vrtu. Dio mahuna su odvojili i od sjemenki će pokušati uzgojiti mlade rogače, a ostatak su dali tvornici čokolade Nadalina iz Solina da ga samelju u rogačevo brašno.

Dogovorili su i posjet tvornici, gdje im je gospodin Marinko Biškić objasnio postupak izrade čokolada i na kraju im je  izradio čokolade s rogačem. Nakon toga su posjetili Solin i Salonu u pratnji sunca i vedrog neba uživali u ljepotama i bogatstvu kulturnih i prirodnih dobara.

Na satu informatike izrađivali su prezentacije o rogaču i ostalim biljkama mediteranskog podneblja, a od rogačevog brašna su izradili zdrave slastice bez šećera i brašna.

Nekoliko zanimljivosti o tvornici Nadalina i g. Biškiću

ploče izrađene od  čokolade  sviraju na gramofonu 2015. godine za 25. godišnjicu rada tvornice postavili su Guinnessov rekord u izradi najveće čokolade 102 m2 (800 kg tamne čokolade),  koja je bila postavljena na Peristilu vozi oldtajmer Fiat koji ima 70 g. svoju kreativnost pokazuje kroz  izradu čokolada  i namaza raznih  okusa(maslinovo ulje, pršut, mast…)

 


Osnovna škola Stjepana Ivičevića Makarska