« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada još od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanitarnim prednostima vegetarijanskog načina života.
Na ovaj dan, poklonici vegetarijanstva nastoje razviti svijest o etičkim, zdravstvenim, okolišnim i humanitarnim prednostima vegetarijanske prehrane. Naime, sve je veći broj ljudi koji prihvaćaju ovaj način života svjesni problema s kojima se moderna društva suočavaju u pogledu zdravlja ljudi i zagađenja okoliša koja su izravno povezana s jedenjem mesa, kao i dobrobiti životinja.
Prvi moderni poznati vegetarijanac bio je grčki filozof Pitagora, koji je živio krajem 6. stoljeća pr. Kr. Pitagorejska dijeta u svoje doba postala je poznata kao ona u kojoj se ne jede meso ubijenih životinja. Takva pitagorejska etika širila se nadalje između 490 i 430 g. pr. Kr., a želja joj je bila stvoriti univerzalne zakone po kojima se ne bi smjela ubijati živa bića, niti jesti njihovo meso.
Danas vegetarijanstvo više nije alternativa s obzirom da za sve veći broj ljudi ono predstavlja stil života. Postoji nekoliko različitih oblika vegetarijanske prehrane:
Vegani, ili potpuni vegetarijanci jedu isključivo biljnu hranu, a ne unose meso, mlijeko, jaja niti bilo kakvu hranu životinjskog porijekla
Laktovegetarijanci konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, poput sira i jogurta
Lakto-ovo vegetarijanci uz mlijeko i mliječne proizvode konzumiraju i jaja
Semi-vegetarijanci ponekad uključuju ribu i/ili piletinu u svoju prehranu, ali ne jedu crveno meso.
Ljudi odabiru vegetarijansku hranu iz različitih razloga. Često se odlučuju na takav stil života iz religijskih ili kulturoloških razloga, u svrhu zaštite zdravlja, ili zbog zabrinutosti za glad u svijetu.
Koncept vegetarijanstva kao prevencije brojnih bolesti danas je prilično dobro dokumentiran, te se iz pregleda recentne literature može zaključiti kako vegetarijanci imaju manju stopu smrtnosti kao i manju stopu oboljenja od nekih kroničnih degerenativnih bolesti u usporedbi s nevegetarijancima.