preskoči na sadržaj

Osnovna škola Stjepana Ivičevića Makarska

Login
Kalendar
« Prosinac 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

ZA UČENIKE I RODITELJE

ZA UČITELJE

Tražilica
Pomoć i savjetovanje...

Posjetite...

 

Vijesti MZOS-a
RSS
Časopisi, novine, radio...

Školsko zvono

Kalendar
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
1. listopad - Svjetski dan vegeterijanstva
Autor: Ivana Ćulav, 1. 10. 2015.

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada još od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanitarnim prednostima vegetarijanskog načina života.


Na ovaj dan, poklonici vegetarijanstva nastoje razviti svijest o etičkim, zdravstvenim, okolišnim i humanitarnim prednostima vegetarijanske prehrane. Naime, sve je veći broj ljudi koji prihvaćaju ovaj način života svjesni problema s kojima se moderna društva suočavaju u pogledu zdravlja ljudi i zagađenja okoliša koja su izravno povezana s jedenjem mesa, kao i dobrobiti životinja.



Prvi moderni poznati vegetarijanac bio je grčki filozof Pitagora, koji je živio krajem 6. stoljeća pr. Kr. Pitagorejska dijeta u svoje doba postala je poznata kao ona u kojoj se ne jede meso ubijenih životinja. Takva pitagorejska etika širila se nadalje između 490 i 430 g. pr. Kr., a želja joj je bila stvoriti univerzalne zakone po kojima se ne bi smjela ubijati živa bića, niti jesti njihovo meso.

Danas vegetarijanstvo više nije alternativa s obzirom da za sve veći broj ljudi ono predstavlja stil života. Postoji nekoliko različitih oblika vegetarijanske prehrane:

Vegani, ili potpuni vegetarijanci jedu isključivo biljnu hranu, a ne unose meso, mlijeko, jaja niti bilo kakvu hranu životinjskog porijekla
Laktovegetarijanci konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, poput sira i jogurta
Lakto-ovo vegetarijanci uz mlijeko i mliječne proizvode konzumiraju i jaja
Semi-vegetarijanci ponekad uključuju ribu i/ili piletinu u svoju prehranu, ali ne jedu crveno meso.

Ljudi odabiru vegetarijansku hranu iz različitih razloga. Često se odlučuju na takav stil života iz religijskih ili kulturoloških razloga, u svrhu zaštite zdravlja, ili zbog zabrinutosti za glad u svijetu.

Koncept vegetarijanstva kao prevencije brojnih bolesti danas je prilično dobro dokumentiran, te se iz pregleda recentne literature može zaključiti kako vegetarijanci imaju manju stopu smrtnosti kao i manju stopu oboljenja od nekih kroničnih degerenativnih bolesti u usporedbi s nevegetarijancima.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju